slide show

en kort notis

2011-01-31 @ 11:07:13
Länka det här inlägget Livet   (5)
När jag jobbar är det värdelöst att tro att jag kommer orka blogga och svara på kommentarer när jag kommer hem. Efter en helgs arbete är jag väldigt trött. Vilket har märkts. Så jag lämnar bara en kort notis till er. Efter att jag har ringt Tre och klagat på att dem skickar fakturor på saker jag inte använder, ska jag försöka ta mig bort till mamma (som har flyttat till en ny lägenhet) och lämna över Chilli, sedan in mot centrum och därefter blir det skolan i två timmar. Sen har jag planerat att göra amerikanska pannkakor, och börja på min hemtenta. Vi hörs senare!


Jag bjuder på en bild från Tallinn så länge. Vill ha sommar!

Rutiner.

2011-01-28 @ 18:08:44
Länka det här inlägget Livet   (12)
Jag har en liten svacka just nu. Jag är lite missnöjd med min vardag och knuffar och släpar mig själv igenom dagarna. Det märks egentligen inte i bloggen eftersom jag ändå bloggar så sällan... men jag överlever. Jag har nämligen en plan.  Min familj har nämligen aldrig varit särskilt mycket för exakta rutiner, inte att man går upp en viss tid på helgerna, äter en viss tid och så där. Så ni kan ju bara tänka er hur det ser ut för mig nu när jag bor ensam, väldigt sällan har fasta tider och börjar mina dagar ganska sent. Klart som fan att jag går och lägger mig klockan ett, eller två, ibland tre och sover till elva-tolv. Jag älskar att leva så. Men jag får ju ingenting gjort. Vilket i slutändan blir stressande.


Det är av just den anledningen som jag har valt att göra ett schema. Även om jag har en kalender på datorn och i mobilen (iCal som jag använder slaviskt) måste jag ändå gå igenom med mig själv vad jag ska göra. Därför gör jag ett eget schema och tänker förbereda mig ordentligt flera veckor före. Jag har börjat med att göra upp för nästa vecka, men det är inte klart. Men jag hoppas det hjälper min vardag lite mer och gör mig lite gladare när jag känner lite motgångar.


Tror ni att det kommer funka?

Morning Glory

2011-01-27 @ 21:30:54
Länka det här inlägget Livet   (9)
Igår var jag som sagt på bio, eftersom vi på JMK var inbjudna till en förhandsvisning av filmen Morning Glory.
Jag hade absolut inga förväntningar på filmen, jag hade inte ens sett en trailer av den förut, så jag kom dit med ingenting och jag tycker att jag lämnade likaså. Filmen gav mig inget.


Filmen handlar om Becky Fuller (Rachel McAdams) som förlorar sitt jobb och måste ge sig ut och söka ett nytt. Fastän hon drömmer om att arbeta för NBC hamnar hon på IBS. Becky är verkligen ute efter sin stora karriär och är till stor del helt besatt av sin mobiltelefon. Den stressen hon möter leder till ett väldigt klumpigt beteende. I alla fall. På IBS tar hon sig an utmaningen att höja morgonprogrammets tittarsiffror, men för att det ska gå måste hon komma överrens med den osamarbetsvilliga nyhetsankar-legenden Mike Pomeroy (Harrison Ford). Becky har sett upp till Mike sedan hon var barnsben, men till sin stora besvikelse inser hon varför han har ryktet om sig att vara en av världens hemskaste personer - han är arrogant, elak och självisk.

Morning Glory är i sig ganska lättsam och rolig. Men att författaren Aline Brosh McKennas står bakom manuset är genomlysnade - det var hon som skrev Djävulen bär prada och 27 dresses. Dessvärre verkar Aline Brosh McKennas inte ha någon större fantasiförmåga eftersom Morning Glory är byggd på exakt samma story som Djävulen bär prada.


Jag har själv svårt för filmer som känns som sådana vi redan har sett förut. Upprepande. Filmgenren är heller inte min typ, jag älskar tunga, djupa filmer. Jag blir också förvånad över att Harrison Ford har tagit sin an den här filmen eftersom han borde kunna få något bättre.

Har du funderat på att se Morning Glory?

Shoes

2011-01-27 @ 12:56:07
Länka det här inlägget Livet   (9)
Jag är på lite dåligt humör idag... det enda som muntrar upp mig är att jag ska få använda mina nya skor idag.  Men aja. Nu tänker jag muntra upp mig själv med mat och Chuck. Sedan måste jag dra.
Efter att jag har träffat min grupp kommer jag åka hem till min mamma och hjälpa henne lite. Så vi hörs ikväll.Väntan

2011-01-26 @ 14:38:17
Länka det här inlägget Livet   (5)
Hej på er. Just nu sitter jag i skolan och väntar på att min föreläsning ska börja, dvs om 33 minuter. Egentligen föregår det en just nu, men den var allmän och egentligen jätteintressant, men jag kände inte att jag hade tid med den. Jag försökte gå upp vid nio, men kom upp vid tio (det är bra för att vara mig) och var tvungen att fixa lite saker innan jag kom iväg. När jag väl var iväg åkte jag till Canon och lämnade min kamera. Det kommer kosta 5-6000 kronor. Jag är inte glad. Men det får vara så. Sedan var jag på väg igen - för att hämta mina skor och lämna lite grejer åt en kompis. Så nu är jag här, på skolan. Ganska ensam. Och väntar och väntar.

Apropå ingenting, jag vill verkligen ha en bild i varje inlägg. Men hur stor är chansen att jag har bra bilder på min dator? jag har mitt fotoarkiv på min hårddisk, som självklart ligger hemma.. Men jag hittade bilden nedan. En gammal bild som jag skulle gissa är från 2008. Kanske 2007. Min kompis tog den med sin mobilkamera (men jag snodde den från min bilddagbok en gång i tiden, därav vattenstämpeln..). Jag älskar den.Fullt hus

2011-01-25 @ 22:18:46
Länka det här inlägget Livet   (2)
Jag har haft en sådan där lite upp och nedvänd dag idag. Och jag vet inte riktigt var jag ska börja faktiskt.
För det första ställde jag klockan på nio men kom upp elva. Aja baja Malin! Så min tid i morse var inte alls
den samma som jag hade tänkt att jag skulle ha.. Inte för att jag tar långt tid på morgon. Tvärtom. Men jag
hade tänkt hinna sticka till Canons Servicecenter innan jag for till skolan (där jag skulle vara klockan 14 och
måste åka en timma innan..) men det hann jag icke. Så i morse satte jag på ett avsnitt av Chuck (jag är chuckicted), värmde plattången och fixade håret. Drack ett glas o'boy. Satte i linser, sminkade mig, packade
ner maten och drog mig till skolan för seminarium.


Då till Seminariumet. Min grupp började, vi presenterade vår analys av Bill Bufords text. Som vi ansåg inte var
ett reportage (kursen vi läser just nu heter Journalistiska genrer). Den en och en halv timman som följde efter det
var en och en halv timma av tristess - vi lyssnade bara på vad de andra hade att säga om sina texter. Jag är inget
vidare skolunderlag. Jag är ingen teoretisk person. Jag behöver något som aktiverar mig för att jag inte ska somna. Det var ingen som lyckades med det idag. Aja. Life goes on.


På väg hem ringde mamma mig. Hon var i Solna Centrum så vi tog en fika när jag väl kom fram med tunnelbanan.
Och så hjälpte jag henne med att fixa lite flyttkartonger och så där. Samt att jag visade ett par skor jag vill ha, men är för dyra för min ekonomi.. Eller egentligen inte, men jag får leva som en fattig råtta i så fall.
Men nu verkar det som om dem är på mina fötter imorgon!


Vet ni vad jag ska göra? Jag ska för första gången försöka gå och lägga mig i tid. Nu ska jag ta och duscha, sedan ska jag se ett avsnitt av CSI eller Chuck, därefter sömn. Jag ska verkligen försöka gå upp imorgon för att hinna med allt jag behöver hinna.. Imorgon är det nämligen ganska fullt upp och på kvällen ska jag på gratisbio (om det får ni reda på imorgon). Så jag måste verkligen hinna inom Canon imorgon, och börja på min hemtenta och så..

Fototipset: att fånga ögonblicket

2011-01-25 @ 12:47:29
Länka det här inlägget Foto - tips och tricks   (13)
Häromdagen fick jag följande fråga på min bloggsvar. Jag försökte verkligen ge ett bra svar men känner att det var otillräckligt, så jag tänkte göra ett inlägg om hur man fångar rörliga motiv på bild.Som många av er vet fotograferar jag en del ridsport. Att fotografera just sport kan vara en utmaning om man är nybörjare och något man kanske inte får kläm på förrän efter man har fått koll på slutare, fokuseringspunkter och såklart efter en hel del träning. Jag minns när jag började läsa foto a och skulle frysa en rörelse. Jag tyckte det var jättesvårt. Jag minns hur vi stod inne på en av toaletterna med en filmstudio-lampa och försökte fånga vattendroppen. Efter ett antal försök gick det naturligtvis.

När man vill fånga en rörelse kan man göra på två olika sätt; man kan antingen välja att frysa objektet helt, eller så kan man välja att panorera objektet och få med rörelseoskärpan. Men man kan ändå göra en del av bilden skarp.


Rörelseoskärpa


Bilderna ovan är ett bra exempel på just rörelseoskärpa. Jag har använt en lite längre slutartid och följt med ekipaget i sin rörelse. Ekipaget blir skarpt, men man ser ändå rörelsen i bilden. Jag har använt en längre slutartid än vad jag brukar ha på ridsport, men jag kunde också använt en längre för att få mer effekt - med andra ord avgör slutartiden effekten.

Vad man än vill fånga på bild, och skapa en rörelseoskärpa, måste man anpassa sin slutartid efter hur snabbt motivet rör på sig. I internationell hoppning har man ett väldigt snabbt tempo, medan i dressyr är det självklart lugnare. Då kan det bara vara onödigt att ha så snabb slutartid.


På bilderna ovan använde jag följande inställningar (de är inte tagna vid samma tillfälle)
Översta bilden: 1/250 f/2.8 ISO 400
Understa bilden: 1/250 f/3.5 ISO 1250

Att frysa bilden

Om man verkligen vill fånga ögonblicket i detalj och frysa bilden är det inte svårare än att använda en snabbare slutartid. Som sagt behöver man använda en ganska snabb slutartid i just hoppning, särskilt på internatioenll nivå.

Bilden ovan togs under Stockholm Equestrian Games förra året och jag hade aldrig fotograferat ridsport i ösregn förut. Men jag älskar hur effekten blev, väldigt dramatisk.
Jag hade inställningarna: 1/1000 f/2.8 ISO 640


Det här funkar självklart på andra sporter än just ridsport.

b


Tips
Använd TV/S
Om man inte är riktigt bekant med att fotografera manuellt kan man använda sig av inställningen TV (S på Nikon). Då har du kontroll över ISO och slutartiden, men slipper bekymra dig om bländaren. Det är en inställning jag själv använder när ljuset kan vara väldigt varierande - exempelvis på konserter.

Fokuseringspunkter
Jag låter sällan min autofokus styra helt själv. Jag använder mig av kamerans fokuseringspunkter och använder mig bara av en. När man fotograferar ridsport brukar man bara kunna fotografera några hinder, och därför förbereder jag mig som oftast alltid genom att innan ekipaget kommer mot hindret har jag låst fokusen på den yttersta och översta bommen. På så vis ligger skärpan rätt när det bara är att ta upp kameran och ta bilden. Men att hinna ta upp kameran, låsa skärpan och få en perfekt bild tar tid att öva upp. Var därför alltid förberedd.
Om man använder fokuseringspunkterna ligger skärpan rätt och bilderna blir inte suddiga.

Använd inte sportinställningen
När man är osäker blir det lätt hänt att man använder sportinställningen på kameran. Jag föredrar att man inte gör det. Kameran kan slå ut blixten, vilket inte alltid lämpar sig och dessutom kan vara förbjudet, och bilderna behöver inte bli särskilt bra. Att använda TV/S-inställningen är därför att rekommendera.

Övning ger färdighet
Att lära sig fånga rörelser tar tid och kräver mycket övning. Det är självklart som så att man inte har möjlighet att fotografera sport när som helst. Därför föreslår jag att ni övar på bilar - trafiken går ju hela tiden!

Förbereldelser
Innan du börjar fota - kolla på dina inställningar och kolla på resultatet då och då - du vill inte komma hem och se att ingen bild blev bra.

En dyrare kamera är en snabbare kamera, och de har snabbare motorer. Det innebär att det är en fördel att ha sådana kameror tillgänliga - men självklart inte ett måste. Det går att fotografera ridsport, konserter, andra sporter med 'slöare' kameror men det innebär att man måste vara ännu mer konsekvent, låsa skärpan tidigare osv.
Har du fler frågor?

keep it simple,

2011-01-24 @ 18:18:46
Länka det här inlägget Livet   (16)
Jag har blivit en sådan där ett-inlägg-om-dagen-bloggerska! Men jag tycker att det är härligt att besöksstatistiken går uppåt ändå. Jag kommer öka bloggandet mer, men jag ska börja göra upp dagsrutiner med mig själv lite mer. Så när jag väl börjar gå upp klockan nio varje morgon så kommer det också ge mig mer tid och rum för bloggandet.
Hittills idag har jag varit i skolan och pratat ihop mig med min grupp inför morgondagens seminarium, suttit i samtal med Skattevarket, CSN och Telia. Jag har nämligen ännu inte fått några CSN-pengar och Telia ringde jag för att beställa ett bredbandsabonnemang. När bredbandet kommer i början av februari säger jag hej då till mitt äckliga mobila kontanta bredband. Det kommer jag bara använda när jag inte är hemma, exempelvis som när jag tar mig mot Göteborg i februari. Men det ska bli så skönt med bredband! Snabbare, ständig kontakt och dessutom helt trådlöst! Love it!


Aja. Just nu håller jag på att diska lite. Jag ska snart laga mat. Fajitas blir det. Mums! Och så ska jag se något avsnitt av Chuck med..  och efter det ska jag röja till lite här hemma innan Sara kommer!
Så jag återkommer senare ikväll.


Tog förresten det här porträttet förut.Nyfixat hår

2011-01-23 @ 19:17:33
Länka det här inlägget Livet   (15)
Hej på er! Förlåt att jag har uppdaterat dåligt idag - dvs inget alls. Jag har spenderat den största delen av dagen i Bromma hos min kompis Sara. Sara har fixat mitt hår - klippt och slingblekt. Resultatet ser ni här på bilden ovan, men jag ska lägga upp en bättre bild senare. Imorgonkväll ska hon även lägga i en färg, så jobbet är inte helt klart. Jag är i alla fall jättenöjd!


Men just nu håller jag på med maten och sedan ska jag plugga. Jag kanske bloggar senare men kommer åtminstone svara på kommentarer ikväll eller imorgonbitti.


Så länge - ställ en fråga!

Dagens

2011-01-22 @ 13:54:57
Länka det här inlägget Livet   (33)
Om det finns något jag älskar så är det att få sova länge. Så idag lät jag mig själv göra - som alla andra dagar. Och förutom att jag är mitt uppe i att svara på era kommentarer just nu så ska jag göra följande idag:
Plugga
Städa
Söka ett jobb (bara ett litet extra).
Åka till mamma och lämna Chilli där.
Laga mat, såklart.


Det borde väl vara överkomligt idag? eller?
Malin Nilsson heter jag. -En tjugoåring med rötter från södra Sverige som flyttade till Stockholm sommaren 2010. Ibland känns det som om jag gör tusen saker - ibland som ingenting alls. Utöver mina studier på journalisthögskolan driver jag ett eget företag och arbetar som frilansare, till en stor del för The Studio. Jag är även bildredaktör och fotograf för Festivalphoto och jag blev nyligen ambassadör för kvinnors företagande. Min blogg fylls av min vardag i både text och bild.

bloglovin     Follow thephtgrpher on Twitter
bloglovinRSS 2.0